Lotus 1-2-3 vs Excel vs Google Dokumenter og regneark?

L

Da de ble lansert tidlig på 80-tallet, tilbød Microsoft Excel og Lotus 1-2-3 lignende produkter målt etter både kvalitet og effektivitet. Hver av dem assosierte seg med forskjellige systemer som igjen bestemte deres plass i markedet de neste to tiårene. Det ser ut til at vi kan ta fatt på en ny vending med tilgjengeligheten av gratis nettbaserte applikasjoner som Google Docs & Spreadsheets og Zoho Office.

Lotus var ikke det eneste regnearkprogrammet på begynnelsen av 80-tallet, men det var det mest effektive. Etter utgivelsen i 1983 var Lotus innovativ i bruk av TV-forbrukerreklame. Ting så bra ut for Lotus i en årrekke på grunn av hastigheten og likheten med modellen til VisiCalc, inkludert A1-nummer- og bokstavceller, og skråmenystruktur. Den var praktisk talt fri for feil og overgikk de tregere DOS-skjerminndata-/utdatafunksjonene. I tillegg til å være et regneark inneholdt det også integrerte kartlegginger/grafer og databaseoperasjoner. Derfor navnet 1-2-3 som refererer til de tre hovedfunksjonene.

Data ble sortert i hvert definert rektangel innenfor rekkefølgen av data i én eller to kolonner i det rektangulære området. Man kunne også rettferdiggjøre tekst innenfor et visst område til avsnitt som tillot den å fungere som en primitiv tekstbehandler. Den inneholdt brukervennlige funksjoner som tastaturdrevne popup-menyer og én-tast-kommandoer. Lotus mest bemerkelsesverdige brukervennlige funksjon var en kontekstsensitiv hjelpemeny som ble åpnet med F1-tasten.

Versjon 2.0 introduserte makroer og tillegg. Dette resulterte i at eksterne leverandører kunne selge makro- og tilleggspakker som varierte fra fullverdige tekstbehandlere til dedikerte økonomiske regneark. Versjon 2.0 inneholdt makroer med syntaks og kommandoer samt en streng med variable uttrykk som i kompleksitet lignet på en avansert BASIC-tolk. I versjoner som følger Lotus 1-2-3 støttet også flere regneark. Lotus skapte også en versjon av 1-2-3 for HP 200LX, en palmtop utgitt av Hewlett-Packard.

Excel ble først tilbudt for Mac i 1985 og deretter for Windows i 1987. Sammenlignet med Lotus tilbød Excels introduksjon alle funksjonene for tallknusing pluss rullegardinmenyer og WYSIWYG-formatering. Disse to funksjonene resulterte i at Excel var mye enklere å bruke. I 1988 solgte Excel 1-2-3 og begynte å befeste sin plass som den ledende PC-programvareutvikleren. Microsoft viste seg å være en ambisiøs konkurrent, ved å opprettholde et verdifullt produkt og gi ut nye versjoner omtrent hvert annet år. Excel har også holdt tritt med sine Mac-utgivelser. Den gjeldende versjonen for Windows er Excel 12 eller Microsoft Office Excel 2007. Den gjeldende versjonen for Mac OS X er Microsoft Excel 2008.

Når vi ser tilbake, ser det ut til at i 1982 da Microsoft tilbød regnearkprogrammet sitt med tittelen Multiplan, var det populært blant CP/M-systemer, men MS-DOS-systemer favoriserte Lotus 1-2-3. MS-DOS seiret helt klart som det mest dominerende systemet, og dermed lotus 1-2-3 som det mest dominerende regnearkprogrammet. På slutten av 80-tallet satte Microsoft sammen Excel, et upstart-regneark for det grafiske Windows-grensesnittet. Lotus var fokusert på IBM OS/2. Windows-bruken blomstret med Windows 3.0, men Lotus hadde allerede mistet ledelsen. Excel har blitt bransjeledende for regnearkprogramvare [http://www.thesoftwarespot.com]. IBM fortsetter å selge 1-2-3 som en del av kontorpakken Lotus SmartSuite.

Trendene skifter igjen med tilgjengeligheten av gratis nettbaserte applikasjoner som Google Docs & Spreadsheets og Zoho Office. Dette vil garantert gi en utfordring for Excel å opprettholde sin prestisjetunge posisjon; det vil ikke være en klar sammenligning da nettapplikasjonene er et annet produkt. De imiterer ikke Excel og 1-2-3, men utvider dem. De bruker kraften til nettsamarbeid, umiddelbar tilbakemelding, mashups, live data og kontekstsøk. Ikke desto mindre vil det være interessant å se Microsofts fremtidige manøvrer!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta