Fem utrolige amerikanske cider-epler

F

Cider var USAs første drikke. Ikke eplejuicen vi kaller cider, men ekte cider… hard cider. I kolonitiden var vannet ikke rent nok til å drikke. Gjæringsprosessen som juice må gjennom før den blir hard cider dreper de fleste sykdomsfremkallende bakterier. Som et resultat var det på den tiden ingenting tryggere å drikke enn hard cider. Frukthager ble en del av amerikanske gårder og de fleste inneholdt epler som var unike for den gården.

Takket være John Chapman og mange andre som plantet eplefrø i koloniene og over hele landet, ble det til epletrær av amerikansk opprinnelse. Evnen til epler til å lage mange svært forskjellige kombinasjoner av gener bidro til eplenes suksess i den nye verden. Hvert eplefrø er like unikt som et snøfnugg, noe som ga opphav til ubegrensede nye eplesorter. De fleste av disse frøplanteeplene ville til slutt gå veien til bøffelen. Imidlertid vil et lite antall av disse tilfeldige frøplantene ha akkurat den rette kombinasjonen av gener som vil fortsette å lage flotte epler. Disse sortene ble valgt ut for og forplantet av bønder og frukthager over hele landet. Av alle epler av amerikansk opprinnelse er det bare en håndfull som virkelig egner seg til å lage god cider, den typen våre forfedre drakk morgen, middag og kveld. Disse eplene utgjør ryggraden i listen over amerikanske cider-epler.

Campfield

Mange cider-epler ble oppkalt etter bonden som fant dem eller stedet de kom fra. Dette er tilfellet med Campfield-eplet ettersom det ble oppkalt etter en familie som bodde i østlige New Jersey. I følge historiske skrifter laget en 50/50 blanding av Campfield og Harrison en cider av “overlegen kvalitet”. Det ble også sagt at Campfield laget en flott enkelt variant cider.

Hewes krabbe

Også kjent som Virginia Crab, ble denne varianten foretrukket av noen av grunnleggerne, inkludert Thomas Jefferson. Faktisk kan en stor planting av Hewes krabbe fortsatt finnes ved Monticello. Hewes krabbe lager en tørr cider med veldig høy smak. Det er ukjent når det første Hewes krabbetreet ble til, men skrifter fra 1817 beskriver trær av denne sorten som allerede var rundt hundre år gamle.

Newtown Pippin

Newtown Pippin er kanskje det eldste amerikanske eplet, eller i det minste det eldste som er registrert. Et enkelt Newtown Pippin-tre ble funnet i Queens, New York i 1730. Klassifisert som en mild bittersøt og jeg vil legge til veldig mild, vil Newtown Pippin lage en fantastisk lett cider i seg selv og er også godt egnet til å bidra til en blanding. Newtown Pippin-eplet er også et førsteklasses spiseeple som modnes i november og når ikke smakstoppen før den hviler i lagring i omtrent en måned.

Harrison

Av alle amerikanske epler er historien om Harrison min favoritt. Det ble oppdaget rundt 1770 i New Jersey, og på et tidspunkt ble det antatt å være utdødd, for alltid tapt fra denne jorden. Den ble gjenoppdaget i 1976, med akkurat nok tid til å ta avkom fra treet før den ble hugget ned. Etter nøye undersøkelser og konsultasjoner med historiske beskrivelser av Harrison-eplet… i løpet av 17 år, bestemte Tom Burford, en kjent epleekspert at det faktisk var det tapte eplet. Heldigvis for oss ble Harrison-trær forplantet og kan bli funnet gjennom en rekke kilder.

Wickson krabbe

I motsetning til variantene som er oppført ovenfor, var Wickson krabbeeplet et produkt av et tilsiktet avlsprogram. Oppdrettet av Albert Etter ved å krysse to krabbeepler og oppkalt etter sin venn og berømte UC Davis pomolog EJ Wickson, kan dette eplet lage en cider av vintage kvalitet. Wickson-epler er bitterskarpe og har en tendens til å ha massevis av sukker og syre, så avhengig av året kan de best brukes til å balansere en lav syrecider.

Hvor du bor vil avgjøre hvor enkelt det er å finne eplene ovenfor, enten til spising eller hard cider. Men hvis du har sjansen, prøv dem definitivt. Smaksløkene dine vil takke deg for det.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta