Apples symbolikk og legender

A

Epleblomster er ideelle symboler på kjærlighet, ungdom, skjønnhet og lykke. Epleblomsten er statsblomsten for Arkansas, en gang en topp epleproduserende stat i USA. Epleblomstene er rosa og hvite med mellomgrønne blader.

Blomstene av epler er rosa, en modifisert rød. Når det gjelder fargesymbolikk, oppfordrer fargen rød til handling, bevegelse, mot og lidenskap. Rosa er en mer sofistikert farge som ofte er mer attraktiv for voksne enn ren rød. Rosa er også mildere og mer passende for helbredelse. Rosa kan brukes til å lindre depresjon. Som fargen på varme og kjærlighet, tilbyr rosa komfort samtidig som den oppmuntrer til bevegelse og en utadrettet orientering.

Symbologien til epleblomster strekker seg til blomstermalerier. Alle blomstermaleriene er først og fremst en skildring av treelementet. Treelementet er en stimulans for nye prosjekter og eventyr. Blomstringsenergien som springer ut om våren og sommeren oppmuntrer oss til å ta nye utfordringer og fornye vår styrke.

Den sekundære energien til epleblomster er brannenergien knyttet til den rosa fargen. Ild betyr varme, lidenskap og relasjoner. Brann skaper entusiasme. Bilder med et sterkt brannelement er passende for å støtte romantikk og idealistiske bestrebelser.

Eplet har en ærverdig historie. Det er over 1000 varianter av epler dyrket i USA, som alle stammer fra det ville krabbe -eplet. Epletreet er opprinnelig innfødt i Europa og har tilpasset seg godt til det nordamerikanske kontinentet. Epletreet er statssymbolet i Washington, kjent for sine frodige eplehager. Epletrær blomstrer fra april til juni.

Eplet har lenge vært forbundet med udødelighet, som eksemplifisert av dets rolle i fristelsen til Adam i Edens hage. Den mystiske øya Avalon, berømt sted for evig hvile for keltiske helter, inkludert kong Arthur, er bokstavelig talt “eplelandet” eller “epleøya.” I skandinaviske myter ble de nord-europeiske gudene og gudinnene matet et eple hver kveld av Iduna, gudinnen for vår og ungdom som pleier en eplehage i Asgard.

Når det gjelder moderne myter og sagn, er Johnny Appleseed den mest fremtredende amerikanske legenden knyttet til epler. Han ble født John Chapman i 1774, og bodde i omtrent 12 år i nærheten av Pittsburgh, Pennsylvania. I midten av tjueårene begynte Johnny reisen vestover med et øye for å gi nybyggere epletrær og frøplanter.

Det var en lov på den tiden som krevde nybyggere å plante 50 epletrær i sitt første år på nyervervet jord. Denne loven var rettet mot å forhindre sult blant nybyggerne. Selv om Johnny vandret langt og plantet trær, eide og leide han også betydelige arealer til eplehagen.

Johnny var en troende kristen som ble påvirket av ideene til Emmanuel Swedenborg. Swedenborg verdsatte kjærlighet og glede fremfor alle andre dyder. Sammenlignet med mange av de undertrykkende filosofiene som da var på moten, var hans tilnærming til det åndelige livet i utgangspunktet et friskt pust for nybyggerne som Johnny delte sine religiøse traktater og bibelske tolkninger med.

Johnny Appleseed brukte nesten 50 år på å krysse villmarken med å plante epletrær og passe sine egne frukthager. Johnny drømte om et landskap forskjønnet av epleblomster og et land der ingen ville bli sultne. Johnny skal ha trodd at epler er blant “de fineste tingene på jorden”.

I dag er den amerikanske epleindustrien i dag verdt milliarder av dollar. Og takket være Johnny Appleseed, ingenting er mer amerikansk enn eplepai!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta